EAS Elva Keskväljak Rekonstrueerimistööd Uudis

11. juulil avati pidulikult Elva linnasüda

11. juulil toimus Elva linnasüdame pidulik avamine, kus tänati projektiga seotud inimesi ning ettevõtteid ja asutusi. Kõigil huvilistel oli võimalik teha fotoboksis endast mälestuseks ka foto ning tutvuda linnagaleriis Elva keskväljaku ehitustöid kirjeldava näitusega.

Üritus algas Jaan Söödi muusikalise etteastega, kus muusik esitas laulu „Sõstrapõõsaste vahel”, mis on ühtlasi Elva keskväljaku 2016. aastal arhitektuurivõistluse võitnud töö nimetus.

Elva vallavanem Toomas Järveoja ütles sündmusel, et alates eelmise aasta lõpust ja eriti juba varakevadel oli näha, kuidas inimesed võtsid tasapisi uuenenud linnaruumi omaks. „Näeme, et kaunite ilmadega täitub keskväljak ja Arbi järveäärne inimestega, sest paljud on leidnud siin endale kohtumispaiga, vaba aja veetmise ja lõõgastumise kohta,” rääkis Järveoja ja lisas, et kõik see näitab, et eelmise aasta ehitustöödeaegsed ebamugavused tasusid end ära.

Vallavanema sõnul on keskväljaku ehitamisega saanud hoo sisse ka Kesk tänaval olevate majade ja nende väljanägemise uuendamine. „Juba on keskväljaku vastu ehitatud uus tervisekeskus ning peale selle on Kesk tänava ääres kohendatud või parandatud teistegi hoonete väljanägemist. See on täpselt see, mida lootsime uue keskväljaku ehitamisega saavutada – luua kaunis linnaruum, mis motiveerib ka lähedal olevaid ehitisi kaunimaks muutuma.”

Hea avalik ruumi programmijuht Kalle Vellevoog ütles, et programmi raames on juba avatud kuus uue ilmega linnakeskust. „Võrreldes paari aasta taguse ajaga on muutused Elva linnapildis kardinaalsed. Kunagisest unisest ja pisut luitunud väikelinnast on saanud atraktiivne ja elurõõmus paik, kus inimesed näevad võimalust alustada või jätkata oma töö- ja pereelu.” Ta lisas, et järjest enam turiste avastab enda jaoks Elvat kui üht toredat ja külalislahket paika. „Uut linnaruumi tuleb nii hoida kui ka aktiivsete tegevustega täita!” sõnas Vellevoog.

Pidulikul sündmusel toimus ka linnasüdame pühitsemistalitus, mille viisid läbi EELK Valga praostkonna praost Mart Jaanson ja Elva koguduse õpetaja Vallo Ehasalu.

Üritusel tänati Elva keskväljaku arhitektuurse lahenduse eest arhitekte Ülle Maistet ja Diana Taalfeldi, Eesti Arhitektide Liitu, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutust ning linnasüdame ehitustööd teostanud ettevõtet RTS Infraehitus. Samuti tänati Eva Kamsi, kes juhtis Elva linnavalitsust 2015.–2017. aastal ning oli eestvedaja „Hea avalik ruum” projekti saamisel.

Linnagaleriis olevat fotonäitust, mis kirjeldab Elva keskväljaku näo muutumist ehitustööde ajal, on võimalik vaadata kogu suveperioodi. Samuti on linnagaleriis olemas linnasüdame kaart, mis aitab üles leida olulisemad paigad kogu Elva kesklinnas.

Elva linnasüdame ajakohastamise tööd algasid EV 100 arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum” raames 2019. aasta märtsis ning lõppesid 2019. aasta detsembris.

Elva linnakeskuse arhitektuurivõistlus toimus 2016. aasta talvel ja selle võitis töö nimega „Sõstrapõõsaste vahel”, mille autorid on arhitektid Ülle Maiste, Diana Taalfeld, Anne Saarniit, Roomet Helbre ning Taavi Kuningas arhitektuuribüroodest AT HOME, NU, ubin pluss ja TEMPT. Väljakut ehitas RTS Infraehitus.

Elva linnasüdame ajakohastamise projekti kaasrahastati Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondist. Toetuse suurus oli 1 miljon eurot ning Elva vald panustas projekti elluviimisesse 2,2 miljonit eurot.